Faalangst rijexamen

Naast het standaard rijexamen kun je bij rijschool Souldrive een faalangst rijexamen aanvragen. Dit is een uitstekende optie als je bang bent dat je angsten je de baas worden tijdens het examen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het faalangstexamen.

Waarom kiezen voor een faalangstexamen?

Een extra steuntje in de rug.

Een rijbewijs halen is voor veel mensen een belangrijke mijlpaal in hun leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel jonge mensen reikhalzend uitkijken naar hun rijexamen. Maar wat als de spanning zo intens wordt dat je volledig dichtklapt? Of als je zo gestrest bent dat je veel rijhandelingen vergeet? Dan is het verstandig om te kiezen voor een faalangst rijexamen. Dit examen is volledig voorbereid om extra gemoedsrust te geven, zodat je het rijexamen in een comfortabele omgeving kunt afleggen. Het zou jammer zijn als je zakt voor je rijexamen omdat je te zenuwachtig was.

Heb ik faalangst?

'Ik ben bang om fouten te maken'

*Onze Souldrive rijcoaches zullen jou hierover adviseren

Wij sturen op zelfinzicht

Fouten maken hoort erbij

Bij Rijschool Souldrive moedigen we fouten maken juist aan. We geloven dat fouten maken een cruciaal onderdeel is van het leerproces.

Hoe werkt een faalangst rijexamen?

Het faalangst rijexamen is vergelijkbaar met het standaard examen, maar het garandeert dat je meer ontspannen bent en een pauze kan nemen als de spanning te veel wordt. Door deze zogenaamde time-out kun je even bijkomen en onder begeleiding van een getrainde examinator de spanning laten zakken. Vaak helpt het op zulke momenten al om even een gezellig praatje te maken terwijl je stil staat. Tijdens het faalangstexamen wordt je altijd begeleid door een professioneel gekwalificeerde examinator, en is het aan jou of jouw Souldrive rijcoach met je meerijdt of niet.

Onderdelen van het faalangst rijexamen

De examinator beoordeelt of je de volgende onderwerpen beheerst tijdens jouw faalangst rijexamen in de auto:

  • Het besturen van de auto
  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen
  • In- en uit voegen
  • Rijden rond rotondes en kruispunten
  • Speciale manoeuvres
  • Op navigatie kunnen rijden

Het verschil tussen het faalangst rijexamen en het normale rijexamen

Het belangrijkste verschil is dat je een examinator krijgt die is opgeleid om mensen met faalangst te begeleiden en dat je extra tijd krijgt om het examen te voltooien. Je hebt 1 uur en 20 minuten om het faalangst examen af te leggen. De autorit duurt 35 minuten. De resterende tijd is gereserveerd voor een eventuele time-out of rustpauze tussendoor. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen.

Vele leerlingen overwonnen hun faalangst

Geloof in jezelf, je kan het!

Ik ben van een andere rijschool afgekomen en ben daarna bij souldrive (mo)gaan lessen. Hij heeft mij heel veel zelfvertrouwen en rust gegeven waardoor ik meteen in 1x bij hem ben geslaagd. Ik raad het zeker aan om hier te lessen.
Jade Scova-Righini
2024-02-23
Mo, davien en Emin zijn hele fijne rijinstructeurs, ze zijn kalm en blijven rustig wanneer het fout gaat. De gouden tip die ik van Mo heb gekregen is hardop praten tijdens het rijden, zo ben ik in 1x geslaagd 😁
Hassiba Lhajoui
2024-02-21
Echt een hele goede rijschool! Dankzij mo en emin ben ik in 1x geslaagd. Ik heb veel leerzame maar ook gezellige lessen gehad. Mo en emin zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en ze blijven in elke situatie gerust. Echt een aanrader!
Tanisha
2024-01-13
top rijschool ik heb in een fijne auto gereden Toffe rijinstructeurs fijne leerzame lessen gehad goed voorbereid voor me examen ik raad deze rijschool aan super bedankt souldrive ♥️
Shady Gaillard
2024-01-10
Mo en Emin zijn echt de beste rij instructeurs die er zijn dankzij hun heb ik in 1 keer me rijbewijs gehaald . ik raad ze zeker aan !!!
milennesy M
2024-01-02
Vandaag in een keer geslaagd binnen 2,5 maand mijn rijbewijs gehaald door de leuke gezellige en leerzame lessen van Emin en Mo ook buiten de lessen veel kunnen leren van ze door de YouTube filmpjes te bekijken aanrader!!!
Redouan Masaoudi
2023-12-19
In 1 keer geslaagd bij Souldrive! Mo was mijn instructeur, hij blijft altijd rustig, legt dingen goed uit en heeft vertrouwen in je. Op deze manier heb ik met de lessen veilig leren auto rijden. Ik heb ook een paar lessen van Emin gehad en voor hem geldt hetzelfde. Ook zijn de lessen gezellig, waardoor ik altijd uitkeek naar lessen en het niet spannend vond. Heb ze gevonden via social media, waar overigens ook nog is handige filmpjes opstaan. Je leert hier op een leuke manier. Kortom super blij dat ik voor deze rijschool ben gegaan. Bedankt!
Linda van Berkel
2023-12-05
Ik ben ontzettend blij dat ik mijn rijbewijs heb behaald bij souldrive! De instructeurs waren vriendelijk en professioneel. Ze gaven me het vertrouwen en de vaardigheden die ik nodig had om veilig en zelfverzekerd de weg op te gaan. De lessen waren goed gestructureerd en ik voelde me altijd op mijn gemak tijdens het rijden. Ik zou deze rijschool zeker aanbevelen aan iedereen die zijn/haar rijbewijs wil halen!
Yasmine Al Areiby
2023-11-29
Ben ik 1 keer geslaagd, had instructeur Emin en hij legt alles super goed uit en is super chill, zeker een aanrader!
Marc en Mireille van der Weijst
2023-11-21
In 1 keer geslaagd!! 🥳 Emin is een fijne instructeur die je goede tips geeft om jezelf te verbeteren. De lessen waren altijd super leuk maar vooral leerzaam. Hele fijne ervaring hier gehad!
Mira W
2023-11-20
Plan jouw proefles in

Voor wie is het faalangst rijexamen?

Het faalangstexamen is bedoeld voor iedereen die examenangst heeft. Uiteraard zal je SOULDRIVE rijinstructeur je tijdens je lessen begeleiden en je aansporen om dit specifieke examen te doen als je tijdens je lessen nervositeit ervaart. Wij doen er immers alles aan om jou zo snel mogelijk je rijbewijs te laten halen!

Als je van jezelf al weet dat je deze angsten hebt ben je altijd vrij om dit examen zelf aan te vragen. Vraag hierover wel altijd advies bij jouw Souldrive rijcoach. Zo betaal je niet onnodig extra voor het faalangst examen. Onze rijcoaches zijn erop getraind om faalangst te herkennen en hier de lessen op aan te passen. 

Rijles om rijangst te overwinnen

Naast de angst om te falen, is rijangst een fenomeen die vaker voorkomt dan je zou denken. De meest voorkomende vormen van rijangst zijn angst voor het rijden op de snelweg, rijden in gebieden met veel verkeer en rijden over hoge bruggen. De ernst van deze angsten kan variëren van een ongemakkelijk gevoel tijdens het rijden tot paniekaanvallen. Heel vervelend, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Bij Souldrive word je begeleid door ervaren rijcoaches die zijn opgeleid om je te helpen je rijangst te minimaliseren en onder controle te krijgen. Je leert doormiddel van speciale oefeningen hoe je angst kunt overwinnen en op een ontspannen manier jouw rijbewijs kunt halen.

SOULDRIVE geslaagde CBR

5 tips voor het faalangst rijexamen

Goede voorbereiding is het halve werk.

Tip #1 - Een goede voorbereiding

Het klinkt misschien cliche, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen hoe rijexamen angst ontstaat. De angst voor het rijexamen heeft vooral te maken met faalangst of angst voor het rijden. Het helpt enorm door de theorie van examenonderdelen thuis nog is door te nemen. Wil je nog wat oefenen buiten de auto? Neem dan is een kijkje naar onze Souldrive lesvideo’s op youtube. Daar vind je volledige examenroutes gereden door andere Souldrive leerlingen. Zo kan jij leren van andermans fouten.

Tip #2 - Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen helpt bij mentale helderheid en geeft je meer controle om angsten te bedwingen. Zorg ervoor dat je de nacht voor het examen voldoende rust neemt. Ook het eten van een voedzame maaltijd helpt bij de concentratie de volgende dag. Concentratie bevorderende voedingsmiddelen zijn bosbessen, haver, pure chocolade, bananen en amandelen. Als je je angstig voelt is het verleidelijk om naar kalmerende middelen of drugs te grijpen. We raden je aan dit te vermijden omdat je niet weet hoe je lichaam erop zal reageren. Zo kan het jouw concentratievermogen aantasten.

Tip #3 – Foutje? Geen probleem

Ben je vergeten over je schouder te kijken? Heb je de verkeerde uitrusting gekozen? Of weet je niet welk tempo je mag rijden? Fouten tijdens het praktijkexamen zijn niet fataal. Houd het hoofd koel in alle situaties. Het faalangst rijexamen heeft het grote voordeel dat je een time-out kunt nemen als iets niet gaat zoals gepland. Dan kun je rustig verder gaan nadat je met de examinator hebt besproken wat er mis is gegaan.

Tip #4 - Zet je angsten op een rijtje

Het helpt om de bron van jouw rijexamen angst of faalangst te begrijpen. Ben je bang om te zakken voor het examen? Is het teleurstellend om de eerste keer te zakken? Of ben je doodsbang om door anderen beoordeeld te worden? Schrijf precies op wat je angsten zijn en vraag jezelf dan af of deze zorgen juist zijn.

Tip #5 - Positieve focus

Tot slot, vergeet niet om je te concentreren op de goede delen van je rijexamen. Bijvoorbeeld, wat zijn jouw sterke punten in het rijden? Ben je een expert in parkeren? Of krijg je vaak lof over je rijstijl? Focus je gedachten op je sterke punten tijdens het rijden. Dat helpt om jezelf meer gerust te stellen. Je kunt het niet foutloos doen op het examen. En dat hoeft ook niet. Het gaat om de hele indruk die een examinator van je krijgt.

Faalangst bij een rijexamen betekent dat je (extreme) angst ervaart in verband met het afleggen van je rijexamen. Dit kan leiden tot nervositeit, onzekerheid over je eigen kunnen, twijfel en zelfs het vermijden van examenonderdelen. Faalangt kan daarmee invloed hebben op je prestaties tijdens het examen.

Faalangst kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals zenuwachtigheid, perfectionisme, uitstelgedrag en twijfelen aan jezelf. Als je merkt dat deze gevoelens je rijvaardigheid beïnvloeden of als je bang bent om fouten te maken tijdens het rijden, is het mogelijk dat je last hebt van faalangst. Dat is niet iets om je voor te schamen. Onze Souldrive rijcoaches zijn erop getraind om hier kundig mee om te gaan.

Bij Rijschool SOULDRIVE heb je altijd je vaste rijinstructeur. Hij of zij gaat er persoonlijk voor zorgen dat jij in korte tijd zo goed mogelijk leert autorijden. En natuurlijk doet hij er alles aan om je in 1 keer te laten slagen voor je rijbewijs.

Het faalangst rijexamen is geen apart examen, maar eerder een aanduiding dat je last hebt van faalangst. Het reguliere rijexamen wordt aangepast aan jouw behoeften en er wordt rekening gehouden met je angst. In sommige gevallen kan extra begeleiding of een aangepaste examenprocedure worden aangeboden.

Of je het faalangst rijexamen nodig hebt, hangt af van de ernst van je faalangst. Als je merkt dat faalangst je rijprestaties beïnvloedt, is het raadzaam dit aan te geven bij jouw Souldrive rijcoach. Samen kun je beslissen of het aanvragen van een faalangst rijexamen de juiste keuze is voor jouw situatie. Onze Souldrive rijcoach zal dit jou enkel adviseren als zij denken dat het echt nodig is.