Faalangst rijexamen

Een faalangst rijexamen, hoe gaat dat in de praktijk?

Naast het standaard rijexamen kun je bij SOULDRIVE een uniek faalangst rijexamen aanvragen. Dit is een uitstekende optie als je bang bent dat je angsten je de baas worden tijdens het examen. Wij vertellen je op deze pagina alles wat je moet weten over het faalangstexamen.

Waarom kiezen voor een faalangstexamen?

Je rijbewijs halen is een opwindende ervaring. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel jonge mensen reikhalzend uitkijken naar hun rijexamen. Maar wat als de spanning zo intens wordt dat je volledig dichtklapt en wegkwijnt? Of als je zo gestrest bent dat je niet meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om een rijexamen te kiezen uit angst om te falen. Dit examen is volledig voorbereid om extra gemoedsrust te geven, zodat je het rijexamen in een comfortabele omgeving kunt afleggen. Het zou jammer zijn als je zakt voor je rijexamen omdat je zenuwachtig was!

Hoe werkt een faalangst rijexamen?

De angst om te zakken voor het rijexamen is vergelijkbaar met het standaard examen, maar het garandeert dat je meer ontspannen bent en een pauze kan nemen als de spanning te veel wordt. Deze zogenaamde time-out stelt u in staat om weer uit te rusten en veilig en aangenaam verder te reizen. Ook tijdens de faalangstexamen wordt u begeleid door een professioneel gekwalificeerde examinator, en is het aan u of uw leraar met u meerijdt of niet.

De examinator beoordeelt of u de volgende onderwerpen beheerst tijdens uw faalangstexamen in de auto:

  • Het besturen van de auto
  • Kijkgewoonten
  • Voorrang verlenen
  • In- en uit voegen
  • Rijden rond rotondes en kruispunten
  • Speciale manoeuvres

 

Zelfstandig naar een bestemming rijden met behulp van een navigatiesysteem of de richting aangeven om naar een herkende plaats te rijden, maakt deel uit van het examen. U moet ook een scenariotest en twee unieke manoeuvres afleggen.

Het examen duurt in totaal 80 minuten, waarvan 35 minuten op de weg.

Hoe werkt een faalangst rijexamen?

Het faalangstexamen is bedoeld voor iedereen die examenangst heeft. Uiteraard zal je SOULDRIVE rijinstructeur je tijdens je lessen begeleiden en je aansporen om dit specifieke examen te doen als je tijdens je lessen nervositeit ervaart. Wij doen er immers alles aan om jou zo snel mogelijk je rijbewijs te laten halen!

Rijles om rijangst te overwinnen

Naast de angst om te falen, is rijangst een fobie die vaker voorkomt dan u denkt. De meest voorkomende vormen van rijangst zijn angst voor het rijden op de snelweg, rijden in gebieden met veel verkeer en rijden over hoge bruggen. De ernst van uw symptomen kan variëren van een ongemakkelijk gevoel tijdens het rijden tot paniekaanvallen. Heel vervelend, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Bij SOULDRIVE word je begeleid door ervaren rijcoaches die zijn opgeleid om je te helpen je rijangst te minimaliseren en onder controle te krijgen. U leert hoe u uw angst kunt overwinnen en op een ontspannen manier uw rijbewijs kunt halen.

5 tips voor het faalangst rijexamen

Tip #1 - Een goede voorbereiding…

Hoewel het klinkt misschien cliche, effectieve voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen, is het nuttig om te begrijpen hoe rijexamen angst zich manifesteert. De angst voor rijexamen is veel hetzelfde als de angst voor gewone rijexamen. Het belangrijkste verschil is dat je een examinator die is opgeleid om degenen die bang zijn om te falen te helpen, en je krijgt extra tijd om het examen te voltooien. Je hebt 1 uur en 20 minuten om het examen met faalangst af te leggen. De testrit duurt 35 minuten, en de resterende tijd is gereserveerd voor een eventuele time-out of rustpauze tussendoor. Een uitstekende troost in tijden van stress!

Tip #2 - Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf als onze angst om te falen rijexamen advies. Zorg ervoor dat u voldoende rust de nacht voor het examen en eet een voedzame maaltijd. Concentratiebevorderende voedingsmiddelen zijn bosbessen, haver, pure chocolade, bananen en amandelen. Als je je angstig voelt, is het verleidelijk om naar kalmerende middelen of drugs te grijpen. We raden je aan dit te vermijden omdat je niet weet hoe je lichaam erop zal reageren, en het kan je concentratievermogen aantasten.

Tip #3 – Foutje? Geen probleem

Bent u ooit vergeten over uw schouder te kijken? Heeft u de verkeerde uitrusting gekozen? Of weet u niet welk tempo u mag rijden? Fouten tijdens het praktijkexamen zijn niet fataal. Houd het hoofd koel in alle situaties. De angst om te zakken voor het rijexamen heeft het grote voordeel dat je een time-out kunt nemen als iets niet gaat zoals gepland. Dan kun je rustig verder gaan nadat je met de examinator hebt besproken wat er mis is gegaan.

Tip #4 - Zet je angsten op een rijtje

Het is ook van cruciaal belang om de bron van uw rijexamen vrees te begrijpen. Ben je bang om te zakken voor het examen? Is het teleurstellend om de eerste keer te zakken? Of ben je doodsbang om door anderen beoordeeld te worden? Schrijf precies op wat je angsten zijn, en vraag jezelf dan af of deze zorgen juist zijn.

Tip #5 - Positieve focus

Tot slot, vergeet niet om je te concentreren op de goede delen van je rijexamen. Bijvoorbeeld, wat zijn uw sterke punten in het rijden? Bent u een expert in parkeren? Of krijg je vaak lof over je rijstijl? Overweeg deze optimistische ideeën terwijl je door de angst voor het zakken examen rijdt. Wees niet bang om op je sterke punten in te spelen. Je kunt het niet foutloos doen op het examen; het gaat om de hele indruk die een examinator van je krijgt.

Proefles aanvragen

Geslaagden SOULDRIVE

Onze pakketten en prijzen

Wat kost het volgen van autorijles in Tilburg bij SOULDRIVE? Het is belangrijk dat onze rijlessen voor iedereen toegankelijk zijn. Om deze reden bieden wij voordelige pakketten aan en maken wij betalen in termijnen mogelijk.

Bij SOULDRIVE kun je na het kiezen van een pakket al binnen één week starten met lessen!

Met behulp van onze handige app kun je zelf jouw rijlessen inplannen, huiswerkopdrachten ontvangen en afspraakbevestigingen ontvangen.

Pakket A

300,-

Pakket B

900,-

Pakket C

1.500,-

Pakket D

1.800,-

Pakket E

2.400,-

Laat het avontuur beginnen...

Losse Prijzen

Examens

Losse les

Vaste rijinstructeur

Bij Rijschool SOULDRIVE heb je altijd je vaste rijinstructeur. Hij of zij gaat er persoonlijk voor zorgen dat jij in korte tijd zo goed mogelijk leert autorijden. En natuurlijk doet hij er alles aan om je in 1 keer te laten slagen voor je rijbewijs.

De nieuwste lesauto’s

Les je bij rijschool SOULDRIVE in Tilburg? Dan les je altijd in een moderne en goed onderhouden lesauto. Onze lesauto is goedgekeurd door het CBR voor het geven van autorijlessen en het verrichten van toetsen en examens. Kortom: Aan de auto zal het niet liggen bij SOULDRIVE.

Vrijblijvende proefles

Wil je autorijlessen gaan volgen in Tilburg? Dan is rijschool SOULDRIVE de place2be. Voor je bij ons gaat starten, wil je natuurlijk wel zeker weten dat het klikt met de rijinstructeur. Neem daarom eerst een vrijblijvende proefles.

Tarieven

Een autorijles in TILBURG kost €60,-. Je kunt ook kiezen voor een voordelig autorijlespakket.

Bekijk hier alle tarieven voor autorijles

Meld je nu aan voor een proefles

Je wilt autorijles gaan volgen in Tilburg bij de beste rijschool? Meld je dan aan voor een gratis proefles. Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op. Je kunt ons tijdens kantooruren bellen/WhatsAppen op 06-11808513, maar als je het formulier invult bellen wij je zelf terug.

Proefles aanvragen